Konserverat gräs

Man kan tro att det är gräs på burk men ensilage är alltså konserverat gräs eller hö som ensilerats. Många känner igen det som de sockerbitsliknande, vita höbalarna som ligger ute på fälten. Alternativa sätta är att ensilera i plansilo eller tornsilo (som ser ut som blänkande metallraketer). Det finns faktiskt en sida som heter EnsilageNYTT där man kan läsa mer.

I det här fallet är det första skördens ensilage så att tackorna kan näringsförsörja sig och lammen i magen ordentligt innan de får kompletterande kraftfoder om nån vecka. Det skiljer sig mellan första och andra skördens ensilage vilket man måste ta hänsyn till när man näringsplanerar.

Den här veckan få de dessutom tokosel (selen och B-vitamin) och hela vägen till strax före  lammningen.

Det är otroligt viktigt att tackorna får rätt foder och rätt mängd foder när de är dräktiga och att man har uppsikt på individnivå så de mår bra. Mer om hur man fodrar finns här men det är ändå att betrakta som en ytskrapning i ämnet.

Susanne Lundberg som är fåransvarig på Öknaskolan gör sitt bästa för att hålla mig uppdaterad och förklara hur det fungerar rent praktiskt i fårhuset. Det är tur att hon har ett stort tålamod, jag lär mig mycket under resan men det blir en del frågor som kan anses som grundkunskaper.

Det är dessutom vaccinering mot gasbrand nu på fredag då plötsliga ändringar i utfodringen till ett kraftigare och mer kolhydratrikt foder kan störa jämvikten i tarmen och gasbrandsbakterierna få möjlighet att föröka sig och bilda gifter. Nu är det dags för alla ungtackor men 01122 som har lammat tidigare får vaccineringen vecka 11

Nedan har vi 01122 och hennes kompisar i fårhuset som äter frukost i fårhuset. Notera hur fin hon är i nya frissan. Luggen är borta och hon är helt nyklippt.

Mycket stiligt!

Ensilage och matdags i fårhuset

Ensilage och matdags i fårhuset Foto: Susanne/Öknaskolan

 

 

1 tanke kring ”Konserverat gräs

  1. Sandra Engberg

    Fantastisk hemsida du har! Trevlig och bra läsning, föder själv upp får i liten skala. Att producera sitt eget kött är en otrolig möjlighet, och vägen dit så spännande!
    /Sandra – Stolpås Gård

Kommentarer är stängda.