Lammsadel

Just nu är det besök av svärfar från S:t Petersburg som råkar gilla lamm mycket så jag grävde fram en lammsadel från Umeå jag hade liggande i frysen.

Busenkelt:

Gnugga in i salt och peppar, gnid in färsk vitlök runt om och snitta fettkappan enligt eget tycke och stek sedan på den köttiga delen i varm panna med lite smör i. Jag premiärkörde dessutom min egna ”När Lammet Tystnar kockrock” (Tack till Mia på Segers) men lämnade byxorna idag, lite för varmt för långbrallor.

Lammsadel1

Jag stekte även på fettkappan lite snabbt men mest för att jag tappade den i stekpannan….

Lammsadel2

In i ugnen med timjan, vitlök och peppar, samt lite olivolja i botten men det behövs inte, det är tillräckligt med fett för att klara sig utan, men jag gillar smaken. Skulle haft rosmarin också men den var slut. En klyftad rödlök åkte med men mest för att den skulle smaksätta skyn till såsen.

Sätt ugnen på 200 grader och ta ut när temperaturen passerar 70 grader för lite rött kött, 75 blir i mitt tycke för mycket. Lägre temperatur går också så klart men tar lite mer tid.

Lammsadel3

Sen är det bara att låta den vila några minuter och sedan skära ut de köttiga delarna. Det blir schysst att sedan lägga tillbaka dem i sadeln vid servering tycker jag.

Lammsadel4

Skyn kan man sedan koka upp med grädde och reda lite snabbt, smaka av om sälta behövs. Jag valde att smörsteka färskpotatis till idag och servera med en vinbärsgelé.Men bilderna får ni klara er utan, vill ju inte ta fokus från lammet….