Chefs Table på AG

Idag startade en ny fas för mina små lamm, de ska bli tillagade av proffs och premiären stod på Restaurang AG och dessutom Chefs Table lunch, mitt i händelsernas centrum!

Jag gillar verkligen både Rolfs Kök (jag har en gång i tiden försökt äta hela menyn under en månads tid men orkade inte börja om när Johan ändrade den) och AG och att få hjälp av Johan känns kanonroligt. Lammkungen himself, Håkan Fällman, tackade också ja och jag fick lära mig en del nya saker om lamm jag inte kunde tidigare.

Dagens kock var Patrik Loohagen som drog igång direkt när jag kom in i köket på förmiddagen och började bena ur steken. Legget fick dock vara kvar, från knät och nedåt. Efter lite brottande med benet så fylldes insidan med en blandning av citronzest och timjan för att sedan bindas ihop.

Upplagning på AG Upplagning på AG

Jag kunde inte motstå att lägga upp skapelsen på fällen från 1401:

Upplagning på AG

Sedan stektes den färdigknutna steken på snabbt och sedan fick den ligga i en panna över rätt hög värme där Patrik stod och öste en blandning av olja, smör och vitlök (det är mer eller mindre förbjudet att göra hål och sticka in en vitlök i en lammstek hälsar Håkan btw, den blir bara bitter)  i säkert 10-15 minuter till ytan var gyllenbrun. En rejäl kvist rosmarin på toppen också så klart. Efter det in i ugnen till innertemperaturen är dryga 54 grader.

Upplagning på AG Upplagning på AG

Under tiden dök gästerna upp och jag hade lite genomgång av lammets resa sedan förra gången allt från första fårsexet, lamming och allt fram till styckningen. iPad är klart enklare än diabilder… Dessutom startade stora frågestunden till Håkan och Johan om kött, lamm, vin och allt möjligt.

Upplagning på AG Upplagning på AG

Vi hann dessutom smaka lite av vinerna Andreas från Tryffelsvinet hade med sig medan maten lagades klart. Simonsig Blend Cape, Croez Hermitage och Meerlust Rubicon

NLT_3996_low

I vilket fall, doften i köket är helt fantastisk så hungern är det inget fel på och den var lystna blickar på steken när den kom till bordet.

Lammstek fylld med citronzest/timjan stekt, öst och sedan bakad i ugn på en bädd av gräddstuvade coco blanc bönor blandat med bondbönor. Till det blancerade grönsaker (grön/vit sparris samt morröter) som rostats i lammfett och sedan en sås. Just det, en ramslökmajonäs också!

Upplagning på AG Upplagning på AG

Om någon undrar hur man sedan skär bort kött från benet så är Johans svar bowie-kniv

Upplagning på AG

Middagen toppades med ett vaniljhjärta och kaffe, perfekt!

Betyget på kocken var 5 lamm av 5 och det fick faktiskt lammköttet också, ok…. kanske 4,5 av 5 då men alla var nöjda.

Håkan: ”Bra lammsmak och bra tuggmotstånd, knaprigt!”

Jag ska renskriva ihop alla ingredienser och hur allt tillagades men det får vänta en stund!

Tack Johan för att du släppte in oss i ditt kök (från oss alla som var med)

Nästa gång blir det nytt kök, ny kock och ny del på lammet 🙂

Ps, Mitt hjärta som var sjuk hemma tackar för take-away påsen 🙂 Ds

Upplagning på AG

Ps 2, Chefs table är kockens eget bord i köket och på AG är det en brakmiddag som man aldrig glömmer, enligt Johan… räkna med att det kommer en bokning snart! Ds 2