månadsarkiv: februari 2014

Lamm i Land

Tiden går långsamt fram till lammingen och det är ju då det verkligen börjar bli intressant, även fast det händer mycket viktigt och lärorikt även innan.

Det är i vilket fall roligt att ämnet (och bloggen) uppmärksammas och det blev en artikel i tidningen Land #9

Det är faktiskt bra att bli intervjuad ibland för att tänka till om varför jag gör detta. Det är en sak att ha det i eget huvud och en annan att förklara det för andra.

I samband med den här artikeln kom jag i alla fall fram till att det skulle vara roligt att engagera en skolklass hela resan med lite studiebesök och sedan laga till hela lammet i deras skolkök. Helt klart intressant och vi får se om det kan bli verklighet.

Här är artikeln i sin helhet (vilket jag självklar frågat om lov för av tidningen Land innan jag publicerar. Klicka på bilden för en större version.

Upplagt på bloggen efter överenskommelse och tillåtelse med Hassa Genger.

När lammet tystnar i Tidningen Land #9-2014

Konserverat gräs

Man kan tro att det är gräs på burk men ensilage är alltså konserverat gräs eller hö som ensilerats. Många känner igen det som de sockerbitsliknande, vita höbalarna som ligger ute på fälten. Alternativa sätta är att ensilera i plansilo eller tornsilo (som ser ut som blänkande metallraketer). Det finns faktiskt en sida som heter EnsilageNYTT där man kan läsa mer.

I det här fallet är det första skördens ensilage så att tackorna kan näringsförsörja sig och lammen i magen ordentligt innan de får kompletterande kraftfoder om nån vecka. Det skiljer sig mellan första och andra skördens ensilage vilket man måste ta hänsyn till när man näringsplanerar.

Den här veckan få de dessutom tokosel (selen och B-vitamin) och hela vägen till strax före  lammningen.

Det är otroligt viktigt att tackorna får rätt foder och rätt mängd foder när de är dräktiga och att man har uppsikt på individnivå så de mår bra. Mer om hur man fodrar finns här men det är ändå att betrakta som en ytskrapning i ämnet.

Susanne Lundberg som är fåransvarig på Öknaskolan gör sitt bästa för att hålla mig uppdaterad och förklara hur det fungerar rent praktiskt i fårhuset. Det är tur att hon har ett stort tålamod, jag lär mig mycket under resan men det blir en del frågor som kan anses som grundkunskaper.

Det är dessutom vaccinering mot gasbrand nu på fredag då plötsliga ändringar i utfodringen till ett kraftigare och mer kolhydratrikt foder kan störa jämvikten i tarmen och gasbrandsbakterierna få möjlighet att föröka sig och bilda gifter. Nu är det dags för alla ungtackor men 01122 som har lammat tidigare får vaccineringen vecka 11

Nedan har vi 01122 och hennes kompisar i fårhuset som äter frukost i fårhuset. Notera hur fin hon är i nya frissan. Luggen är borta och hon är helt nyklippt.

Mycket stiligt!

Ensilage och matdags i fårhuset

Ensilage och matdags i fårhuset Foto: Susanne/Öknaskolan

 

 

Tjockare och tjockare

Det är dags för en snabb rapport från fårhuset.

Just nu är det lite stiltje men 01122 äter ordentligt och blir rundare och rundare! Snart kommer det nya bilder och vi ska titta närmare på exakt vilket foder hon får och varför.

Igår var jag på Årets Kock och träffade en man från Gotland som förhoppningsvis ska hjälpa till med att lufttorka en skinka i höst vilket blir spännande. Det finns så många olika saker man kan göra med ett lamm som inte bara innebär den klassiska lammsteken eller lammracks och jag ska i höst försöka vara så kreativ som möjligt.

I fick jag anledning att fundera lite över slakten som kommer i höst då det kommer frågor om jag inte kommer tycka det är jobbigt.  Än så länge finns det ju inget lamm på ”riktigt”. De är ju bara brus på ultraljudet  och en plan på vad som kommer hända resten av året och nu är det svårt att svara på frågan om hur det kommer kännas att vara med vid slakten. Det är en fundering jag återkommer till löpande hela vägen från 27 Mars (ungefär) när lammet kommer till världen. Den tanken behöver man ju inte ha i kyldisken, då har ju lammet redan tystnat.

Hej så länge.