Igår var jag förbi Restaurang AG där det hölls en presentation om skotskt kött vilket även omfattade lamm. För dagen var dock fokus på nöt men jag hann ändå prata lite med Håkan Fällman som under de senaste 27 året jobbar stenhårt med att ta fram det perfekta lammet. Jag ska vid tillfälle prata mer med honom om lamm och kanske skrapa på ytan av de kunskaper han har.
Man kan i alla fall säga att Håkan gillar kött, vilket också Johan Jureskog gör som tillagade lite smakprover av en Skotsk kviga som var blandning av Limousin (mor) och Angus (far), ståtliga 328, 9 kilo i slaktvikt, uppväxt på Meadows farm i Ayrshire av bonden John Montgomery.
Jag tycker spårbarheten är sjukt rolig och köttbiten smakar bättre redan där, dessutom kan man få liknande spårbarhet på många lammuppfödare i Sverige om man bara ställer rätt frågor.
Jag ställde frågan till Johan (som också har Rolfs Kök) för nån månad sedan om han ville laga till en del av mina lamm i höst och svaret blev tveklöst JA! Mycket rolig så jag ska ta med en hel bog med ben och hela kalaset och sedan får vi se hur det blir tillagat hos honom på AG. det är en middag jag ser fram emot mycket! Undrar hur många en bog räcker till….
Först ska ju 1401 och 1402 väga till sig så de blir klara för slakt och det är ju först i höst!
Här är i alla fall lite bilder från igår: