Jägarexamen

Jag har ingen större erfarenhet av jakt och får sällan fisk oavsett om jag sitter timmar i båten. Det är alltid lika trevlig att vara ute i naturen och har man lite kaffe med sig är det ännu bättre. Jag tycker inte att man är klar att greppa bössan och springa ut på närmaste jakt efter en intensivkurs men det är grunden till att börja fördjupa sig i jakten, viltvård och hur allt hänger ihop.

Under många år har jag funderat på att ta jägarbevis och nu fick jag möjligheten att genomföra Jägarexamen i en kompakt version under 4 dagar. Jag samlade ihop ett gäng och inpackade i Martins Volvo lämnade vi Gullmarsplan torsdag morgon mot Öknaskolan. Laddade!

För den som googlar ”jägarexamen + intensivkurs” får rätt många alternativ av varierande kvalitet och det är otroligt kompakt att genomföra detta på ”rätt sätt” under så kort tid. Det är mycket som ska in i huvudet och förståelsen för hur det teoretiska och praktiska passar ihop är viktigt. Man ska trots allt hantera vapen när man jagar och då måste man ha koll på både sig själv, sitt vapen, alla andra och allt annat runt omkring.

Jag är glad att jag läste studiematerialet ordentligt innan helgen startade för det är mycket som ska tas in. Vi var också fyra nyfikna elever och det är lätt att försvinna ut i sidodiskussioner men det visade sig vara bra för både inlärningen och förståelsen.

Jägarexamen Jägarexamen

Kenneth Schulze som var vår lärare höll oss inom ramarna och blandade lektionerna med praktik i skogen där vi fick se eftersök i praktiken, skottplatser, fällor, diverse djur, utfodringsplatser, åtlar. Kenneth är för övrigt specialiserad på eftersök och hade med sig sina hundar som var ett livat tillskott, och mycket duktiga!

Jägarexamen Jägarexamen

Vi körde hårt från 8:00 på mornarna till sent på kvällarna och jag skulle kunna tråka ut mer med hur lång tid det tog att få in alla fåglarna i huvudet eller hur man ser skillnad på olika klövdjur, vapenklasser, eller när vilket djur brunstar eller fejar hornen men sammanfattar det med att när testansvarige kom till klassrummet på söndag kl 10:30 med proverna var jag sjukt nervös. Det var länge sedan jag pluggade och det är så absolut, antingen klarar men det eller så gör man det inte. Jobbigt!

Jägarexamen Jägarexamen

Det finns fler versioner av provet så vi fick olika prov tilldelade och sedan var det bara att köra, 60 minuter senare var det dags att lämna in! Det är hårda krav, man måste få 60 rätt av 70 möjliga! Alla fyra klarade det och jag har nog inte varit så lättad som när resultatet lästes upp på mycket länge!

Snabb lunch och sedan startade del två av kursen, skyttet. Skytte provet som vi skulle genonföra på måndagen består av många delar, säker vapenhantering, avståndsbedömning, hagel på duva, hagel på rörligt mål, precisionsskytte med stöd (bord) samt stolpe och sedan älgprovet stående med klass 1 vapen på stillastående och rörlig älg. Mycket att öva på alltså men det ska väl gå bra tänkte jag. Jag var ju ändå rätt bra på skyttet i lumpen… -96. (Alla bilder är tagna på ett säkert sätt och ingen är framför vapnen när de är laddade).

Jägarexamen Jägarexamen

Vi startade självfallet med säker vapenhantering. Självförtroendet var långt ner i stövlarna när jag sköt bort mig helt på hagelövningarna när det kom till lerduva. Avslutade starkt mot dagens slut men inget som gav stabilitet i huvudet. Kenneth lugnade dock med att kolven var lite för låg och hagelbrakaren inte passade mig och min långa hals. Skyttet på rörlig älg däremot, där kändes det bra som 17! Men det var med ömmande axel jag kom isäng många övningsskott senare tillsammans med en hagelgevärsatrapp för att få in svingen på rätt sätt.

Jägarexamen Jägarexamen

Vi genomförde uppskjutningen efter ett långt förmiddagspass med älgskytte med kula och tog oss till Jaktförbundets skjutbana på Öster Malma där examinationen skulle ske!

Jag var sjukt nervös och besökte granarna vid skjutbanan säkert 7-8 gånger trots att vattenintaget var på ett minimum. Kameran var inte med så mycket, fullt fokus på examineringen!

Säker vapenhantering och avståndsbedömningen var snabbt avklarad, fyra övningsduvor på ett hagelvapen som passade mig som hansken och sedan uppskjutning. 6 av 6 utan problem och rörligt mål med hagel 2 av 2 (fyra skott totalt). Stärkt med det resultatet vidare till precisionsskjutningen med kula. Sittande vid bord utan problem, alla fyra inom den godkända ramen, snyggt samlade men sittande med stolpe som stöd kändes sådär, fullt övertygad om att jag missat gick vi fram till tavlorna och där satt de fyra skotten, prydligt samlade tillsammans.

Jägarexamen

Sist var det älgskjutningen och nu var kvällen sen, hungrig och adrenalinet som tidigare flödade gjorde mest kroppen trött nu. Fullt fokus på att torrskjuta medan Daniel sköt första rundan och sedan min tur. Studsaren kändes bra och fick till stödet helt ok. Man måste skjuta 3 rundor med 2 stillastående + två rörliga älgar för att bli godkänd, sammanlagt 12 skott alltså.

Bredvid huvudet sitter en monitor där man löpande kan se träffarna men jag beslöt mig att inte titta på den innan allt var klart.

Boooom, alla 12 skotten där de skulle vara och äntligen, allt klart! (5´5´3, 5´3 5´5´,5´4 5´5)

En stund senare var vi alla klara och fick våra stämplar på Jägarbevisen. Lite oklart vem som var mest nervös under dagen, vi som genomförde testerna eller Kenneth som var tvungen att se oss kämpa på!

Jägarexamen

Tack Kenneth, en fantastisk lärare, och mina polare Daniel, Martin och Fredrik som hände på och gjorde helgen till en grym grabbhelg! Tack också till mitt hjärta Evvi som skulle varit med ,men fick förhinder, men ändå stod ut med mitt tjat om jakt under senaste 3 veckorna…

Jägarexamen Jägarexamen