Hur ska lammen tillagas?

Frysen är full med olika lammdelar och det är svårt att inte tulla på förrådet.

Redan innan lammen slaktades pratade jag med ett antal kockar och andra matintresserade personer som ska få tillaga olika delar av lammen på sitt sätt. Nu när lammen slaktades strax innan jul har julborden rätt effektivt blockerat tillagningarna tillsammans med Culinary Cup som just gick av stapeln i Holland. Det blir nya tag med dem efter nyår helt enkelt men hinenr säkert med att laga något själv under julen.

Lite försmak på upplagningarna, det är lite blandat med vilka som kommer tillaga, och vart. En del blir det på deras egna restauranger (Johan Jureskog på AG), i radio (Ola Håkansson i Matpoden), hemma hos oss (Ulrika Brydling, som jag också producerar Årets Kockelev varje år) eller hemma hos sig själva men mig på besök (Johan Hedberg Aka. Matgeek). Förhoppningsvis kommer jag besöka Michael Bäckman i sitt storkök om det passar.Förhoppningsvis har de inte glömt bort det…

Listan är längre än så men jag ska inte avslöja alla här direkt, det får komma efter hand. Men mormor Ragnhild kommer få ett besök också.

Vilket som, alla kommer få ordentliga presentationer och det jag tycker är riktigt coolt är att dessa sjukt upptagna personer tar sig tid för detta. Grymt, tack!

Nu lyckades jag inte hålla mig från lammen och en stek plockades ut ur frysen och tillagades på enklaste sätt. Det blev en stek med ben från 01402 (den vita lammtjejen)

In i ugnen med salt, peppar, vitlök, timjan och rosmarin till 63 grader (hela steken med ben och allt). Klyftpotatis (i ugnen två gånger), lås på lammsky snabbt uppkokad med lite grädde, salt och peppar. Sallad samt rönnbärsgele.

Sen grävde jag lite bland vinerna och hittade ett rött vin. Santa Alicia Gran Reserva, Cabernet Sauvignon 2010. Det är ett av Santa Alicias toppviner och har fått många utmärkelser både lokalt men även internationellt. Det var länge sedan jag köpte lådan med lite olika Santa Alicia men oavsett så kommer den från Tryffelsvinet, medparten av mina vinköp kommer därifrån. Bra grejer!

Vi startade självklart med en Negroni också… min favoritdrink för närvarande, helst fixad av Jocko i baren på Farang! Ni ser ingredienserna nedan bland lika delar (2cl), rör med stora isbitar snabbt och sedan toppa med lite apelsinskal. Mums.

Här är lite bilder från middagen (men jag skonade gästerna för den här gången)

nlt_1697 nlt_1701 nlt_1738 nlt_1700

Ps, jag ska ha en liten utläggning om kockrocken vid tillfälle. Alla borde ha en hemma när man bjuder på middag, det blir så mycket roligare då!.