Lammgårdar

Jag har senaste dagarna ringt runt till en del gårdar för att köpa in lamm att tillaga under julhelgen och januari/februari och är imponerad över spårbarheten och engagemanget. Det känns som om de gårdar som levererar hela eller halva lamm i olika styckningsvariationer verkligen lever med lammen och vill man veta så kan man få fram serienummer, lammingsdag, gård, slaktare etc.

Gårdarna är relativt små om man jämför med storskalig djuruppfödning och under samtalen visar det sig att alla värnar om lammen på ett imponerande sätt. Rätt underlag, stora ytor, rätt mat, tillgång till stora utomhus hängnader de tider som fåren/lammen kan vara ute samt att djuren får mycket uppmärksamhet samt massa andra faktorer som är bra.

Jag ska under våren gräva lite djupare i vilka gårdar som finns och hur djuren har det där ute men jag tar tacksamt emot tips på gårdar redan nu.

Maila tips på mattias@narlammettystnar.se