Lammracks

Nu kommer ju lammet nästa höst och det närmaste jag kommer är köttdisken än så länge.

Köttdisken för dagen blev Sovel som hade lammracks (som är en styckdetalj från sadeln) med fin kappa kvar. 550 spänn kilot är inget direkt kap men det är ett färskt svenskt lamm från fin gård så det är ändå värt att betala lite mer.

Receptet blev Lammracks med rosmarinsky, sparris, rödbetor och ungsstekt Blue Kongo (eller Blaue Schwede som den heter på tyska och den blå färgen kommer från samma ämne som blåbären får sin färg av).

Rosmarinsky blev riktigt bra för att vara första gången:

1 flaska rött vin
1 halv näve färsk rosmarin
1-3 msk socker beroende på hur söt du vill ha den
2 msk kalvfond
3 msk smör
1 msk vetemjöl
salt
peppar

1. Blanda vin, rosmarin, kalvfond och socker i en kastrull och reducera till hälften eller något mer. Jag reducerade ner till 2-3 dl och det blev kanon!

2. Sila av

3. Rör ihop 1 msk smör med mjölet och sjud ihop med såsen

4. Låt den vila och värm på med resten av smöret, smaka av med salt och peppar innan servering.

Lammracks:

Lammracks (i det här fallet 670 gram)
Salt
Peppar
Färsk timjan
Smör

1. Stek lammet i stekpanna på hög värme i smöret och sedan in i ugnen på 150-170 grader till stektermometern står på 55 (rött och fint,  15-30 minuter) och låt sedan vila några minuter i folie.

2. Skär i fina skivor och servera!

Övrigt:
Klyfta potatis och rödbetor och in i ugnen på 225 grader i 25 minuter
Sparrisen steks på medelhög värme i smör och saltas och peppras efter eget smak och tycke.

Lammracks 2013

Lammracks 2013

Lammracks 2013

Lammracks 2013

Lammracks 2013

Lammracks 2013

Lammracks 2013

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>