Ultraljud i fårhuset!

Dags för ultraljud – otroligt spännande

Äntligen är det dags att se om 13040 och tackorna har fått till det ordentligt! De har levt tillsammans sedan 7 november och nu är det dags att se hur många lamm som kommer i vår, och när!

Tackorna är dräktiga i ca 145 dagar och genom ultraljudet så får man reda på om tackan är dräktig samt hur många lamm tackan bär på.

När jag kommer till Öknaskolan har även Martin Sjunnesson anlänt och håller på att packa upp sina apparater. Martin är dräktighetsskannare och kommer från Strängnäs. Han skannar 15.000 tackor om året i mellansverige, huvudsakligen i alla fall. Det finns en till som jobbar i stor skala som flygs i från Nya Zeeland för att jobba i Sverige.

Martin Sjunnesson

Martin Sjunnesson

Martin är 38 år, uppvuxen på fårgård och jobbade aktivt med får till för 8 år sedan då han lärde sig dräktighetsskanna och tog till sig det som yrke. Utöver det så klipper Martin också får.

Vi börjar med att skapa utrymme och avgränsningar för en rörlig box där tackan står under ultraljudet så det blir lite trångt men då håller de sig också lugna. De ska in en och en i boxen och sedan vidare till en annan del i fårhuset där de normalt håller till. Vilket är lite av en utmaning visar det sig då det är så nyfikna att de kommer tillbaka och kollar vad vi håller på med hela tiden.

Ultraljud i fårhuset på Öknaskolan Ultraljud i fårhuset på Öknaskolan

I en box bredvid bor 6 tacklamm som hela tiden hängde över kanten för att se vad som händer. Verkligen hur nyfikna som helst!

Ultraljud i fårhuset på Öknaskolan

Det blev äntligen dags för 01122 att ta plats i boxen och spänningen var enorm! Det tog ett tag för Martin att kika runt med ultraljudsapparaten men till sist kom rapporten. Hon är dräktig med minst tre eventuellt fyra lamm och det har gått 70 dagar (vilket gör att lammingen sker 27 Mars)

Ultraljud i fårhuset på Öknaskolan

På utraljudsskärmen kan man se hur stora fostren är och genom detta uppskatta när de blev betäckta. Det finns referensringar på höger och vänster sida på displayen till hjälp!

Ultraljud i fårhuset på Öknaskolan

Under förmiddagen var det också tre omgångar elever som fick lära som om skanningen som en del i deras utbildning. De fick också ta i och kämpa in några av de tackor som inte alls var sugna på att bli skannade. En tacka som sänker huvudet och därmed tyngdpunkten och spjärnar på är inte helt enkel att flytta!

Ultraljud i fårhuset på Öknaskolan

Sedan bjöds det till motion då några av tackorna stack iväg på utflykt i fårhuset men de var snabbt tillbaka med sina vänner igen!

Ultraljud i fårhuset på Öknaskolan

Summeringen var kanon, av 34 tackor var 33 dräktiga med sammanlagt 80 lamm! Inte dåligt!

För 01122 kan det bli en stor lammkull om det är fyra men även tre är mycket. En tacka har bara två spenar vilket gör att fler lamm än så är för många. Det kan göra att det bli mindre lamm eller i värsta fall att tackan stöter bort ett eller flera. Men vi hoppas på att det ska gå bra och att inget händer på vägen!

Ultraljud i fårhuset på Öknaskolan

Det har varit en lärorik dag och det kändes som att träffa ett gäng bekanta när jag kom in i fårhuset, trots att namnen bara är serienummer och lite tråkigt att åka därifrån och lämna 01122….

Ultraljud i fårhuset på Öknaskolan

Men vi syns ju snart igen!

1 tanke kring ”Ultraljud i fårhuset!

  1. Pingback: Länkkärlek v 2 – ätbart och läsvärt | Matgeek

Kommentarer är stängda.